I denne artikkelen på dagens vg forside snakker Grete Waitz om hvordan hun kom seg igjennom kreften med trening som en del av behandlingen.

Trening og fysisk aktivitet ER en av hovedpunktene til en sunn livsstil, og det bedrer kroppen på alle mulige måter, også psykisk.

Det at trening er en “universal kur” og det beste man kan gjøre i de aller aller fleste tilfeller og tilstander, gjør at det blir vanskelig for oss med M.E (Kronisk utmattelse) å fortelle at man ikke trener eller gjør stort. Man blir sett på som lat og giddalaus, og mange mener at man da kan takke seg selv for tilværelsen.

I artikkelen linket til over sier hun at “Fysisk aktivitet kan også forebygge kronisk utmattelse”.

Hvorfor er det da stort sett de mest aktive og sunne personene som utvikler M.E?

Leger, spesialister, M.E pasienter og pårørende vet at jo mer fysisk aktivitet en M.E syk gjør, jo sykere kan han bli. (Dette må ikke blandes med aktivitetstilpassning, som jeg skal skrive om i senere innlegg)

Uansett, at fysisk aktivitet forebygger kronisk utmattelse lurer jeg fælt på hvor hun har fra. Jeg pleier aldri å kommentere artikler og kverrulere om sånt, men jeg syntes det er dumt hun uttaler seg om det når det er en så feil ting og si – og også hvorfor journalisten har tatt dette for god fisk og skriver det publisert på nett.

Det er kjent at M.E rammer de aktive, og ikke de u-aktive!

Jeg støtter trening og fysisk aktivitet fullt ut og det er gledelig for oss mennesker at det er så sunt og kan bidra til å både behandle og forebygge så mye som det gjør. Men akuratt når det gjelder M.E er trening og fysisk aktivitet “synderen”.

Min historie om sykdomsutviklingen er lik flertallets; man har vært aktiv, sunn og sportslig, får en virussykdom (ofte kyssesyken, epstein barr virus) og er ikke flink til å ta det med ro, og da i etterkant utvikler M.E (kyssesyken “henger igjen” veldig lenge, man blir aldri frisk, man blir dårligere, helt til man da etter kanskje flere år innser at man er nødt til å ta det 100% med ro, og sykdommen da stabiliserer seg.

Jeg lurer på om Grete Waitz blander kronisk utmattelse/M.E med å være utmattet/utbrent?

Å være sliten/utmattet/utbrent er ikke det samme som å ha M.E. Som jeg har skrivd i tidligere innlegg her, så er “kronisk utmattelse” en ganske feil betegnelse på ME. ME er så mye mer enn å være utmattet, og det er ikke alle som føler seg like utmattet som andre, men som har mer av de andre tingene. Å si “ting” blir jo litt feil, men man kan si at ME har “mange sykdommer i en sykdom”. På denne bloggen vil du få lære mer om hva ME er. Jeg anbefaler også alle til å se filmen som du finner øverst til venstre på bloggen.

Så Grete, tenker du på utbrenthet eller ME? Hvis du tenker på ME vil jeg gjerne vite hvor du har dette fra, for som sagt; Det stemmer ikke.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende